Masters of Architecture
New York, NY

Design Studio 6 | Spring 2017

Faculty: Cynthia Ottchen

Description

Students were asked to design infill housing for a large lot in Miami Beach. Due to the long and narrow nature of infill houses and parti walls between units demanded innovation to get natural light throughout.

Concept

By locating exterior egress stairs on one side of the project, a separation is created between neighboring buildings. This and the inclusion of an interior courtyard allow natural light to penetrate the building from multiple sides. Hanging gardens help to cool the air and allow for cross ventilation in the rooms. Kinetic apertures on the buildings facades open and close in response to the location of the sun, eliminating solar heat gain on its edges.

Program

The 4 story project features a large retail space on the ground floor and 6 housing units on the remaining 3.